Aşure

    114

    345 Kcal

    Malzemeler

    1 su bardağı aşurelik buğday
    Yarım çay bardağı nohut
    Yarım çay bardağı kurufasulye
    Yarım çay bardağı kuşüzümü
    Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
    Yarım çay bardağı küp doğranmış kayısı
    1 su bardağı esmer tozşeker
    1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
    15 su bardağı su
    Üzerine:
    Yarım çay bardağı toz antepfıstığı
    1-2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    Yarım çay bardağı ceviz

    Aşure Yapılışı

    Buğday, fasulye ve nohudu yıkayıp, bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzüp tencereye alın. Suyunu katın ve kaynamaya bırakın. Üzerinde oluşan köpüğü arada bir kevgirle alın. Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 2-3 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Kuşüzümünü sıcak suda 10 dakika bekletip, süzün. Aşure koyulaşmaya başladığında kuşüzümü, dolmalık fıstık ve kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Şekeri ekleyip kaynatmaya devam edin. Rendelenmiş portakal kabuğunu ekleyin. Bir-iki taşım kaynattıktan sonra ateşten alın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini toz antepfıstığı, dolmalık fıstık ve cevizle süsleyip, servis yapın.

    Korhan Özduru